INFORMACJA O ZAGROŻENIU WYSTĄPIENIA WYSOCE ZJADLIWEJ GRYPY PTAKÓW
W Europie wybito już tysiące sztuk drobiu z powodu wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków.
Wariant wirusa, który spowodował wybuch obecnie występujących ognisk tej choroby charakteryzuje się wysoką zaraźliwością przy niespecyficznych objawach chorobowych, takich jak:
- apatia, zmniejszone pobieranie paszy i wody, spadek produkcji, umiarkowana śmiertelność
Źródłem zakażenia dla drobiu domowego są dzikie ptaki i ptaki domowe już zakażone.
Gospodarstwa indywidualne są szczególnie narażone na wystąpienie choroby, ponieważ drób jest utrzymywany w systemie otwartym, porusza się w obrębie gospodarstwa po terenie, który może być zanieczyszczony przez odchody ptaków dzikich lub pośrednio wirus może zostać zawleczony w te miejsca na podeszwach butów, kołach pojazdów lub też dostać się tam z wodą opadową, która spłynęła z zewnątrz.
Dlatego należy zminimalizować możliwość kontaktu drobiu z wirusem, szczególnie, jeżeli gospodarstwo położone jest na trasach przelotów ptaków wędrownych bądź w pobliżu miejsc ich bytowania.
Pomieszczenia, w których utrzymywany jest drób:
- drób należy poić i karmić jedynie w pomieszczeniach,
- pomieszczenia dla drobiu należy zabezpieczyć przed dostępem dzikich ptaków i gryzoni, które również mogą przenieść wirusa do kurnika: należy zamontować siatki w oknach oraz zlikwidować nieszczelności pomieszczeń
Zagrody:
- zabezpieczyć miejsca na terenie gospodarstwa gdzie przebywa drób przed dzikimi ptakami oraz przed zanieczyszczeniem tych miejsc przez odchody dzikich ptaków
- miejsca na terenie gospodarstwa, w których utrzymywany jest drób powinny być ogrodzone, nie mogą to być miejsca ogólnodostępne, po których poruszają się inne zwierzęta, osoby niesprawujące opieki nad drobiem i samochody.
Pasza:
- pasze dla drobiu muszą być przechowywane w zamkniętych pomieszczeniach lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem lub gryzoniami
Obsługa:
- prace przy drobiu należy wykonywać w specjalnie do tego przeznaczonej odzieży lub odzieży jednorazowej, tak aby nie przenieść wirusa na ubraniu czy podeszwach butów
- należy zaopatrzyć gospodarstwo w środki dezynfekcyjne i maty dezynfekcyjne,
- osoby sprawujące opiekę nad drobiem w gospodarstwie nie powinny uczestniczyć w pracach na fermach drobiu lub innych gospodarstwach utrzymujących drób
Należy zwracać uwagę na stan zdrowia ptaków domowych i przy zaobserwowaniu niepokojących objawów wzywać lekarza weterynarii.
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Kędzierzynie-Koźlu 27.01.2015 r.